Poput druge kože

Ovaj senzualni modni dodatak snažan je simbol ženstvenosti, čak toliko da su u vrijeme nestašice najlonki za Drugog svjetskog rata žene iscrtavale nat na nogama kako bi izgledalo kao da ih nose.

Ženske su najlonke oduvijek djelovale vrlo zavodljivo i seksi na mušku populaciju, a u Europi su popularizirane 1938. godine prošlog stoljeća s izumom najlona. Naime, tada ih je lansirala tvrtka DuPont kao zamjenu za skupocjene svilene čarape, simbol luksuza, te su one uskoro postale pristupačne svim ženama. Prve čarape bile su napravljene od kože te su se vezale oko gležnjeva, a izum stroja za pletenje Britanca Williama Leeja 1589. godine imao je vrlo važnu ulogu u nastanku čarapa, koje su se do 1929. godine proizvodile od svile.

Dugačke svilene čarape prvo su nosili plemići i one su bile statusni simbol. Izum likre 1959. godine izazvao je pravu revoluciju, jer su čarape do tada bile nerastezljive te su se gužvale oko gležnjeva i koljena. Istovremeno su izumljene i čarape s gaćicama koje su žene objeručke prihvatile, a halteri su tada pali u drugi plan. No ne zadugo jer su ih žene uvrstile u svoju garderobu kao dio intimnog rublja. Također, žene su počele obožavati hulahopke jer su otkrivale noge i to u najboljem svjetlu, a inovacije u njihovoj izradi učinile su ih pristupačnima svakoj ženi. Tako su hulahopke postale sastavni dio svake ženske garderobe.

Tezenis, točkice 49,90 kn i mreža 54,90 kn

Danas su one također neizbježne, a umjesto statusnog simbola najčešće služe kao element zavođenja, naročito u mrežastoj ili varijanti s natom. Guste grilonke idealne su za zimske dane, kada poželimo nositi suknju ili haljinu. Ove sezone najpopularnije su hulahopke s uzorcima točkica, srca, zvjezdica, ali i one iscrtane poput haltera, zatim s motivom maca te mrežaste upotpunjene blještavim kamenčićima ili biserima. Također, najlonke danas nisu rezervirane strogo za cipele visokih potpetica, jer popularizacijom tenisica u svakodnevnim kombinacijama one se nose i uz njih.

Tezenis, 54,90 kn

Tezenis, 54,90 kn

Tezenis, 54,90 kn

Tezenis, 49,90 kn

Tezenis, 54,90 kn

Tezenis, 54,90 kn

Tezenis, 54,90 kn

Tezenis, 54,90 kn

Tezenis, 49,90 kn

 

Foto: Shutterstock i Tezenis

INSPIRIRAJTE SE

Slavlje različitosti

Vječne šarmerice