Priče o neustrašivim hrvatskim ženama

Stigla je nova knjiga u stilu popularnih 'Buntovnica', a upoznaje nas s velikim Hrvaticama

Mnogo se posljednjih godina govorilo (i govori) o feminizmu. Rodili su se brojni pokreti u svijetu koji se šire internetom, televizijska serija Sluškinjina priča šokirala je i nastavlja šokirati, a usto su objavljene i neke vrlo zanimljive knjige koje ženama prenose važnu poruku.

Među najvećim hitovima svakako se nalazi naslov dviju talijanskih autorica ‘Priče za laku noć za mlade buntovnice’, koji je zbog svjetske popularnosti dobio i nastavak. Ta je knjiga pogodila u samu srž jer je, umjesto objašnjavanja, ispričavanja i pobune, istaknula brojne velike žene iz povijesti i današnjice nadahnjujući tako mlađe i starije čitateljice. No nešto je u tim knjigama nedostajalo – hrvatske žene. Mlada debitantica Tatjana Barat pokazala je da i kod nas ima žena koje su mnogo doprinijele.

Njezina knjiga ‘Priče o neustrašivim hrvatskim ženama’ objavljena je prošli tjedan, a već na samoj promociji izazvala je oduševljenje. Kada je primite u ruke, znat ćete zašto. Tvrdih korica, praktičnog formata, predivnih ilustracija i tekstova – ova će knjiga postati klasik.

Autorica ne filozofira pa uvoda nema jer je sve jasno. Kreće odmah s prvom Hrvaticom koja je položila vozački ispit, Almom Pl. Balley. Danas se to čini malkice smiješnim, ali sjetimo se da žene nisu smjele voziti automobil neposredno nakon što je bio izumljen. Alma je položila iz prve i izazvala oduševljenje javnosti, a novine su pozvale i druge žene na polaganje vozačkog ispita. Plus za sve žene.

Iz 20. stoljeća Tatjana nas zatim vodi u prošlost, u 17. stoljeće. Tu upoznajemo Anu Katarinu Zrinski, književnicu i prvu hrvatsku diplomatkinju. Ona je pokrenula nešto što dotad nije postojalo – prvi književni krug. Kao intelektualka, vjerovala je u riječi i pregovaranje pa je tako postala i važna diplomatkinja koja je dogovorom utjecala na smanjenje ratova u našim područjima.

Ovo su samo prva dva primjera, a autorica nam donosi priče o ukupno pedeset fascinantnih žena. Među njima su fotografkinje, povjesničarke umjetnosti, skladateljice, neuropsihijatrice, misionarke, pedijatrice, kostimografkinje, književnice, dirigentice, mikrobiologinje, sportašice i brojne druge.

Svaka žena ima svoju priču ispričanu jednostavnim, ali evokativnim jezikom prilagođenim svim uzrastima te pripadajući portret. Ilustracije su impresivne, a radile su ih talentirane hrvatske umjetnice. Što se nas tiče, ova je knjiga obvezna za svaku kućnu knjižnicu. Bravo! Tisak Media, 129 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Skandinavska Sense dijeta

Olujna sestra – uzbudljiv obiteljski roman

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići