Skandinavska Sense dijeta

Dugotrajan način prehrane iz pera danske autorice

Nakon što su nam donijeli načine kako prakticirati ‘ugodu življenja’ i smjernice kako odgajati djecu, Skandinavci, odnosno Danci donose nam revolucionarni način prehrane koji jamči da se izgubljeni kilogrami neće vratiti. Prozvana ‘najjednostavnijom dijetom na svijetu’, metoda Sense dijete to zaista i jest, a autorica Suzy Wengel iznosi svoju priču, metode, iskustva iz prakse te brojne recepte i jelovnike na odlično ilustriranih 250 stranica knjige ‘Skandinavska Sense dijeta’.

Suzy je na ovakav način prehrane potaknulo vlastito iskustvo s kojim nas upoznaje na samom početku. Kao i većina nas, ona se susrela s izazovima dijeta koje ne funkcioniraju, konstantnim jo-jo efektom te kontinuiranim viškom kilograma kojih se nikako nije mogla trajno riješiti. Karakterna odluka da se nepovratno riješi viška od 40 kilograma, a s njim i ovih repetitivnih pitanja, dovela ju je do načina prehrane koji je jednostavan i lako primjenjiv u svakom trenutku.

Sense dijeta namijenjena je svima, a temelji se na ideji da se jede smislena (engl. sense) inačica hrane koju i inače jedete. Pa krenimo od osnovnih postavki. Kao praktične mentalne alate, Suzy nas upoznaje sa šakama i kutijama za obroke. Veličina naših šaka povezana je s građom tijela što nam olakšava da, uz pravilan odabir namirnica, ostanemo u kalorijskom deficitu. Svaki obrok dozvoljava četiri šake hrane – jednu do dvije šake povrća, jednu šaku bjelančevina, jednu šaku škroba ili voća te dodatno jednu do tri žlice masnoće. Jedan obrok predstavlja jednu kutiju, a dozvoljena su tri obroka dnevno.

Ovog osnovnog principa potrebno se pridržavati minimalno devet dana, a da se ne biste pogubili, u knjizi su navedeni dnevni jelovnici i recepti koji vam u tome pomažu. Sense dijetu mogu lako primijeniti i muškarci, osobito s obzirom na to da se temelji na principu veličine njihovih šaka koje im pritom dozvoljavaju optimalne količine hrane uz kalorijski deficit.

Metoda Sense dijete obećava da nećete brojiti kalorije ili vagati hranu, kao i to da tjelovježba nije presudna (iako može ubrzati proces). Ruši i neke mitove, pa tako doručak nije najbitniji obrok u danu, a smijete i kasno večerati ako tako odgovara vašem tijelu. Da niste sami u svemu tome, autorica uz vlastito donosi i nekoliko iskustava različitih profila i načina kako su se oni nosili s ovom dijetom i izgubili do 60 kilograma. Također, Suzy uvodi i barometar gladi kako biste bili u potpunosti svjesni kada treba jesti, a ne bezumno se prejedati.

A za kraj, ne zaboravite misao s početka – Sense dijeta je stil života koji se temelji na ideji da jedete smislenu inačicu hrane koju i inače jedete. Upravo to je čini lako savladivom i jednostavnom, a i povećava se vjerojatnost da ćete dugoročno ostati na ovakvoj vrsti prehrane. Ne košta vas ništa da probate. Možda koji kilogram, a to je poželjno izgubiti. Tisak Media, 129 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Olujna sestra – uzbudljiv obiteljski roman

Završetak ljubavne priče

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići