Mali kafić u Kopenhagenu

Zaboravite nakratko London, Pariz i Rim jer putujemo sjevernije – u Kopenhagen

Dobro došli u mali kafić u Kopenhagenu gdje sve miriši na cimet, vruća je čokolada glatka poput svile, a romantika čeka iza svakog ugla… Ovako bismo jednostavno mogli opisati prvi roman britanske autorice Julie Caplin koja je svoje bogato iskustvo putovanja raznim europskim gradovima odlučila pretočiti u serijal koji počinje knjigom „Mali kafić u Kopenhagenu”.

Svi poznaju – iz vlastitog iskustva ili posredno – London, Pariz, Veneciju, Atenu i druge razvikane gradove, no skandinavske lokacije i dalje ostaju misterij. Iako znamo da su države sjeverne Europe među najsretnijima u svijetu, premalo se o njima piše – barem u knjigama. Danska se unazad nekoliko godina istaknula svojim odgojem sretne i samopouzdane djece, a tu je i fenomen nazvan hygge. Jednoznačna definicija ne postoji, ali pojam možemo opisati kao „zajedništvo, topao dom, trenuci mira, ugodna atmosfera, objedi u krugu obitelji, usporeno uživanje u životu”. Roman Julie Caplin uhvatio se neobičnog zadatka: opisati što je hygge na svakodnevnim primjerima situacija koje doživljavaju likovi iz knjige. I smatramo da je u tome itekako uspješan.

Junakinja romana mlada je stručnjakinja za odnose s javnošću, Kate Sinclair. Kate se godinama borila za svoje mjesto u društvu, prihvaćajući svaki mogući zadatak na poslu. Ta joj se predanost još uvijek nije isplatila, no na početku knjige sve izgleda kao da je unaprjeđenje na pomolu. Usto, novi je muškarac ušao u njezin život pa slagalica postaje potpuna. Što bi moglo poći po krivu?

Mnogo toga. Prvi, dosta veliki, problem nastaje kad njezin dečko – ujedno i zaposlenik u istoj firmi – ukrade njezine ideje. Ta je izdaja dvostruka jer osim što je izgubila vjeru u ljubav, Kate gubi – njezin drugi problem – mogućnost za napredovanjem o kojem je sanjala. Ukratko, život joj se iz utopije pretvori u mračnu distopiju te je sklop okolnosti dovede pred zid. Taj zid postat će nova prilika kad joj novi klijent iz Danske ponudi putovanje u Kopenhagen u svrhu istraživanja hyggea. I bilo bi lijepo kad bi Kate hygge mogla iskusiti u miru i tišini, no s njom na putovanje ide i nekoliko, prilično nediscipliniranih, novinara. Jedan od njih zapeo joj je za oko, ali, nažalost, ispada da je pravi mrgud i skeptik.

Srećom, majka spomenutog klijenta u Kopenhagenu vodi mali kafić koji je pravo utjelovljenje hyggea. Kate ondje dolazi provesti sretne trenutke koji će joj pomoći da život vrati na pravi kolosijek. Ponašanje novinarske družine neće joj nimalo pomoći, no poslužit će joj kao kontrast onome što proživi u kafiću u kojem pomaže posluživati i peći mirisna peciva. Ovo je putovanje upravo ono što je junakinji trebalo: mogućnost da promisli o svom životu i stvarima koje je uistinu čine sretnom. A to nikako nisu bjesomučno uspinjanje u tvrtki i bezbrojni sati rada na stresnom poslu.

Noćne šetnje prekrasnim ulicama danskoga glavnog grada, svijeće i udobni naslonjači pomoći će joj da otkrije kako se živi „na danski način“. No hoće li joj tajne hyggea donijeti ispunjenje za kojim je oduvijek tragala? Hoću knjigu, 99 kn

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Razgovor s vlasnikom najhrabrijeg psa

Sjajna priča o dvojici mladića

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići