‘Sunce i njeni cvjetovi’ – knjiga koju će voljeti svaka žena

Jednu stvar treba odmah napomenuti: ovo je knjiga za žene i o ženama. Autorica, iako vrlo mlada, u riječi pretače svoje bogato iskustvo o patnjama uzrokovanima pomanjkanjem ljubavi u modernim vezama, (ne)prihvaćanju svoga tijela i općenito svim izazovima s kojima se ljepši spol danas suočava. No to je samo dio čari stvaralaštva Rupi Kaur. Ona, sada već drugi put, u svoje knjige unosi predivan optimizam i inspirira svakog čitatelja da postane boljim i ispunjenijim čovjekom.

Rupi Kaur krenula je putem slave preko svojih objava na Instagramu, no ubrzo je objavila prvu zbirku pjesama koju je nazvala ‘Mlijeko i med’. Domaće čitateljice i čitatelji imali su gotovo godinu dana da pročitaju i upamte, vrlo često, mudre i poticajne riječi iz te prve knjige. Ovaj mjesec svoje iskustvo mogu upotpuniti čitanjem Rupine nove zbirke pjesama, ‘Sunce i njeni cvjetovi’.

Vjerojatno ćete se zapitati što nam novoga autorica donosi u ovoj knjizi. Odgovor je jednostavan: kada se na svijet gleda iskrenim očima punim čuđenja, svako je, pa i najobičnije, iskustvo prepuno novosti i razloga za sreću. Upravo to nam donosi Rupina nova knjiga koju je podijelila na pet zasebnih dijelova: Venem, Padam, Puštam korijenje, Rastem, Cvatem.

Kako bismo vam na najbolji način približili o čemu se u svakom od tih poglavlja radi, odlučili smo preuzeti pjesmu koja ga najbolje opisuje. Evo jedne iz poglavlja ‘Venem’, a u njoj se autorica bori s ljubomorom:

jučer
je kiša pokušala oponašati moje ruke
kako prelaze tvojim tijelom
iščupala sam srce nebu jer je to dopustilo

U poglavlju ‘Padam’, jedna je od tema preuzimanje odgovornosti za vlastiti život. Svi znamo koliko je to teško pa rado okrivljujemo druge:

često
se ljutimo na druge
jer nisu učinili nešto
što smo morali učiniti sami za sebe

Dio knjige naziva ‘Puštam korijenje’ odnosi se na to da nikada ne smijemo zaboraviti svoje podrijetlo. Jedna vrlo zanimljiva pjesma o granicama koje postavljamo kao da je svijet naš:

granice
su djelo ljudskog uma
stvorene da nas razdvajaju
ne dajmo im da nas
pretvore u neprijatelje

Kako se približavamo kraju knjige, Rupi nas sve više svojim riječima ohrabruje te ispunjava pozitivnom energijom. Iz poglavlja ‘Rastem’:

ne treba mi ljubav
koja me crpi
želim nekoga
tko će mi dati snagu

Posljednji dio knjige posvećen je onom najboljem u nama, onoj srži koju samo trebamo pronaći i dopustiti joj da procvate:

po mom rođenju
moja je majka rekla
u tebi je božica
osjeti kako pleše

Knjiga je prepuna raznih čuda, a u njih ćemo ubrojiti i ilustracije koje je autorica sama nacrtala za brojne pjesme; na vama je samo da se prepustite ovoj čarobnoj pjesnikinji koja je u samo nekoliko godina osvojila svijet i postala senzacija u svijetu književnosti kakva se rijetko susreće.

Foto: Shutterstock i press

INSPIRIRAJTE SE

Knjige o kojima se priča s razlogom

Top tri naslova kojima ni jedna žena neće reći ne

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići