Utjecaj filma na modu

Kada je davne 1986. godine prvi puta stigao u kina, film Top Gun odmah je postao pravi svjetski hit koji su prigrlile sve generacije

Kinodvorane su bile prepune, a sad već kultni film o mladim američkim pilotima gledao se u jednom dahu. Osim dinamične radnje, zgodnih glumaca i burne ljubavne priče, odjeća koju su nosili glavni akteri – Tom Cruise (Maverick) i Kelly McGillis (Charlie), snažno je utjecala na modu, čak do te mjere da su se pojedini komadi iz filma upisali u modnu vječnost.

I zato dok je na snazi moto #ostanidoma, ne bi bilo loše prisjetiti se svega i pogledati nezaboravni klasik koji je snažno obilježio svijet mode i glazbe, glumačke karijere, ali i samu povijest filma. A koji su to odjevni komadi koje i danas rado nosimo, a prvenstveno ih je proslavio ovaj cool film? Krenimo redom!

Jedan od najupečatljivijih komada zasigurno je pilotska jakna koja nam se urezala u kolektivno modno pamćenje, a u kojoj je Tom Cruise u ulozi Mavericka izgledao tako dobro. Ovaj kožni klasik ukrašen krznenim ovratnikom i upečatljivim amblemima uvijek će nas asocirati na cool frajere. No, i u ženskoj varijanti ova jakna može izgledati neodoljivo, naročito u kombinaciji s komadom koji nas je osvojio u filmu – pencil suknjom.

Naime, kad se pojavila u crnoj suknji koja prati liniju tijela, visokim potpeticama i bijeloj bluzi, glumica Kelly McGillis, koja tumači lik Charlie, instruktorice letenja, potpuno nas je opčinila svojom drskom ženstvenošću. Stoga nije ni čudo što su brojne djevojke željele izgledati poput nje, a mladići poput američkih pilota.

Još jedan bitan modni dodatak koji je postao podjednako popularan u muškoj, ali i ženskoj populaciji su avijatičarske sunčane naočale, odnosno Ray-Banice. Naime, one su i dizajnirane prvenstveno za američke pilote 1937. godine te su napravljene kako bi reflektirale svjetlost, odnosno smanjile odsjaj s blještavih površina i pružile im kvalitetnu zaštitu od sunca.

Kasnije su, kako to već biva, model Aviator ušao je u modu i postao klasik, a ponajviše nakon filma Top Gun. Osim toga, zanimljiva je činjenica da su upravo ovo bile prve naočale kod kojih su se koristile polarizirane leće.

Među top dodatke ubrajaju se i vojničke pločice na specifičnom lančiću načinjenom od sitnih kuglica, koje su nosili svi vojnici, a sadržavale su ime i prezime te krvnu grupu osobe koja ih nosi radi lakše identifikacije. No, nakon filma i one su postale traženi modni dodatak, koji su isfurali brojni zaljubljenici u modu i military stil.

Nekoć obična bijela majica nakon filma je također postala izrazito popularna i nosila se najčešće, baš kao i u filmu, uz plavi jeans i pencil suknje.

Amblemi koji su ukrašavali jakne našli su se i na brojnim drugim komadima, poput traperica, majica, kaputa, ali i haljina u zanimljivoj ženskoj verziji.

I naposljetku, još se jedan odjevni model snažno istaknuo i postao sastavni dio svake nove kolekcije, a riječ je o kombinezonu – naravno, u military izdanju. Iako danas postoje brojne inačice ženskog kombinezona, modno razdoblje nakon Top Guna obilježili su nešto širi, maslinasti, kakve i danas rado nosimo uz vojničke čizme ili pak štikle.

Foto: Shutterstock

INSPIRIRAJTE SE

Chic klasika

Moć boja

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići