Zašto su nam u prehrani važni biljni proteini?

Potražite ih u bio&bio trgovini

Otkad je u posljednjih nekoliko godina vježbanje, ali i zdraviji način života postao trend, sve češće čujemo informacije o proteinima. Odjednom su sasvim ‘obične’ bjelančevine postale najvažniji nutrijent koji unosimo u tijelo, a svatko je postao ekspert u njihovu analiziranju i preporučivanju. Te preporuke se u većini slučajeva svode na meso i proteinske prahove sintetizirane iz mesnih izvora. Naravno, niti su bjelančevine obične, niti je nužno konzumirati meso i proizvode mesnog porijekla da biste u tijelu zadovoljili potrebe za bjelančevinama.

Vjerujemo kako već znate što su i za što su važni proteini, odnosno bjelančevine, no nije na odmet ponoviti. Osnovna su gradivna tvar u našim organizmima, a čine ih aminokiseline. Neke od aminokiselina tijelo proizvodi samo, a njih 9 poznatih i kao esencijalne aminokiseline nužno je unositi kroz prehranu. Dobiti ih možemo iz dva izvora – mesa i biljaka. Mesni su proteini cjeloviti što znači da će tijelo iz jednog izvora dobiti sve potrebne aminokiseline. Kod biljnih to uglavnom nije slučaj jer, izuzev nekih izvora poput graška i soje, donose obilje proteina, ali im nedostaje jedna ili više aminokiselina. No to nipošto ne znači da iz biljaka ne možete crpiti sve što je vašem organizmu potrebno. Grahorice, orašasti plodovi, mahunarke, proizvodi od soje, žitarice te sjemenke poput chia i konopljinih odlični su izvori proteina, a još je bolja njihova kombinacija.

Protein konoplje 200 g, bio&bio, 34,90 kn

Protein konoplje 1 kg, bio&bio, 109 kn

Protein lana 200 g, bio&bio, 16,90 kn

Uključite li malo mašte i pokoji suplement u vidu proteina u prahu, tijelo će dobiti sve potrebne aminokiseline. Uz to, za razliku od mesa kojem nedostaju određeni mikro i makro nutrijenti, unijet ćete puno ostalih važnih hranjivih sastojaka. Ponajviše se to odnosi na vlakna, kojih u mesu nema. Kroz raznovrsnu biljnu prehranu ne samo da možete unijeti sve potrebne aminokiseline, ugljikohidrate, vitamine i minerale nego umanjujete unos masnoća kojima crveno meso obiluje. Unesite malu promjenu u svakodnevicu i isprobajte nešto novo.

U bio&bio trgovini vas do 29. svibnja čeka 15 % popusta na odabrane proteinske prahove koji su izvrstan početak novih navika.

Protein riže 500 g, bio&bio, 69,91 kn

Protein graška 500 g, bio&bio, 69,91 kn

Isprobajte i ukusan recept za proteinske browniese koji je u suradnji s bio&bio pripremila kreativna @foodoris. Garantiramo da će vas oduševiti.

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.

2. Dobro pomiješajte pire od batata, maslac od orašida i sirup.

3. Dodajte kakao, proteinski prah i vaniliju te dobro promiješajte. Probajte i dodati još sirupa ako je to potrebno.

4. Dodajte komadiće čokolade, pomiješajte i prebacite u pripremljen kalup za pečenje (obložen papirom za pečenje ili nauljen).

5. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 20 – 22 minute. Brownieji će biti mekani na dodir, no hlađenjem će se stisnuti, stoga je potrebno pustiti ih da se ohlade prije rezanja.

Foto: bio&bio press i @foodoris

INSPIRIRAJTE SE

Vratile su se omiljene ljetne torbe

Vrijeme je za piknik

Uz osnovne kolačiće, ovo web-mjesto koristi i kolačiće prve i treće strane koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe i u marketinške svrhe. Klikom na „Prihvati“ pristajete na pohranu svih kolačića na svom uređaju. Ako želite omogućiti samo pojedine kolačiće, kliknite na „Upravljanje preferencama“.
Kolačići | Pravila privatnosti

Upravljanje preferencama

Close

Pravila privatnosti

citymixandmatch.hr cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Pravila privatnosti

Obavezno
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka temelji se i na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na citymixandmatch.hr

Kolačići

Obavezno
citymixandmatch.hr koristi kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku) kako bi snimili preferencije korisnika i optimizirali dizajn web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezno
  • Wordfence Obavezno

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići instaliraju treće strane, npr. društvene mreže. Njihova je glavna svrha integrirati sadržaj društvenih medija na našu web lokaciju, kao što su društvene dodatke.

Korišteni kolačići